+32 479 35 56 05

marijke@studio-mellow.be

Het nieuwe jaar is gestart en dat betekent bij velen ook een lijstje met goede voornemens. Van een nieuwe taal leren tot meer sporten, een frisse start geeft goede moed. Wil jij dit jaar meer tijd besteden aan zelfzorg? Dan heb ik voor jou alvast vijf goede voornemens voor jouw lijstje.

Zelfzorg voornemen #1 - Ga elke dag even naar buiten

Door de lockdowns zitten we meer binnen dan vroeger. We hebben door het telewerk, de geschrapte activiteiten en beperkte contacten minder redenen om buiten te komen. Toch mag je het belang van “eens buiten komen” niet onderschatten. Voor een pyjamadagje thuis ben ik zeker te vinden, maar dit moet een uitzondering zijn en niet de regel. Jezelf klaarmaken, een frisse neus halen, onder de mensen komen, het heeft allemaal een niet te onderschatten invloed op je mindset. Tip: Maak een afvinklijst om jezelf te motiveren elke dag even naar buiten te gaan. Al is het maar een rondje lopen of naar de bakker gaan.

Zelfzorg voornemen #2 - Hou een dankbaarheidsdagboek bij

De wereld met een positieve bril bekijken kan je leren. Hou een dankbaarheidsdagboek bij (in een mooi schriftje of digitaal in een app) en reflecteer elke avond even over de voorbije dag. Waarvoor ben je dankbaar? Wat was een positief puntje? Denk hierbij zeker ook aan de kleine dingen, bijvoorbeeld “mijn kind luisterde van de eerste keer” of “er was nog plaats in ons favoriete restaurant”. Het zal steeds gemakkelijker zijn om de positieve zaken op te sommen en dus ook om het positieve in elke dag te zien.

Zelfzorg voornemen #3 - Drink bij elke maaltijd een groot glas water

Hydrateren, hydrateren, wie het nog niet doet kan het leren. Ons lichaam bestaat voor 60% uit water en daardoor is water de stof waar het het slechtst zonder kan. Het verlies van 0,5% geeft al een dorstgevoel en bij 7% vochtverlies zijn we ernstig ziek. Vochtverlies is dus gevaarlijker dan elk ander tekort in ons lichaam. Om het vochtniveau op peil te houden, moeten we circa 2 liter water per dag drinken (afhankelijk van je lichaamsbouw en leefstijl). 

Zelfzorg voornemen #4 - Start to meditate

We weten allemaal dat mindfulness en meditatie ontzettend goed is om even tot rust te komen. Talrijke onderzoeken hebben de voordelen van meditatie bewezen. Wanneer je regelmatig mediteert, heb je 30 tot 40% minder last van stress, kan je woede beter onder controle houden, voel je je minder angstig, meer geconcentreerd, energieker en gelukkiger. Het proberen waard toch?

Zelfzorg voornemen #5 - Me-time momentjes inlassen

We hebben het dikwijls druk met werk, de kinderen, sociale verplichtingen, noem maar op. Voordat we het goed en wel beseffen lopen we onszelf voorbij. Een goed én leuk voornemen is daarom om voldoende me-time in te lassen. Dit kan iets heel klein zijn zoals een voedend maskertje terwijl je een boek leest of zie het groter en plan een weekendje weg met je partner of beste vriend(in). We denken al snel dat we geen tijd hebben om voor onszelf te zorgen, maar het kost veel meer tijd om te herstellen dan om het langzamer aan te doen en meteen goed voor jezelf te zorgen.

 

Bij deze wens ik je een magisch jaar waarin je lief bent voor jezelf en je gelukkig mag zijn.

 

Veel liefs,

Marijke

Aanbevolen artikelen