+32 479 35 56 05

marijke@studio-mellow.be

Hoezeer we het ook proberen tegen te gaan, onze huid veroudert van nature. Rimpels en ouderdomsvlekken zijn onvermijdelijk.  Huidveroudering kan worden versneld door overmatige blootstelling aan de zon, agressieve zepen, chemicaliën én slechte voeding. Met dit in gedachten is het belangrijk om aandacht te besteden aan al deze factoren om onze huid zo lang mogelijk gezond en jong te houden.

Verzorg je huid goed en optimaliseer je voeding door gevarieerd en uitgebalanceerd te eten inclusief antioxidantrijke groenten en fruit, gezonde vetten uit vette vis en noten en voldoende hydratatie. Zorg voor een juiste balans in je voedsel en je zal je huid helpen om langer zacht, soepel en egaal te blijven. 

Eet elke dag minimaal vijf porties fruit en groenten

Fruit en groenten bevatten krachtige antioxidanten die de huid helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen worden geactiveerd door o.a. roken, vervuiling en uv-stralen.

Eet een regenboog aan kleurrijke groenten en fruit en streef naar minstens vijf porties per dag. Bètacaroteen, dat voorkomt in sinaasappels, wortelen, zoete aardappelen en pompoenen, alsook luteïne, dat voorkomt in boerenkool, papaja en spinazie, zijn beide belangrijk voor de normale ontwikkeling van huidcellen en een gezonde huidskleur.

Zorg voor je vitamine C inname

We hebben vitamine C nodig om ons immuunsysteem te ondersteunen, een stralende huid te bevorderen en puistjes te helpen genezen. De beste bronnen zijn zwarte bessen, bosbessen, broccoli, kiwi’s, sinaasappels, aardbeien en zoete aardappelen.

Vitamine C is ook de sleutel voor het produceren van collageen, het eiwit dat onze huid stevig houdt.

Eet voldoende vitamine E

Vitamine E speelt een sleutelrol bij het beschermen van de huid tegen oxidatieve schade en huidveroudering. Voedingsmiddelen met een hoog vitamine E-gehalte zijn amandelen, avocado’s, hazelnoten, pijnboompitten en zonnebloem- en pompoenpitolie.

Voeg zink toe aan je maaltijd

Het mineraal zink helpt de huid soepel te houden door de normale werking van de olieproducerende klieren in de huid te ondersteunen. Het is ook betrokken bij het genezingsproces en helpt huidbeschadiging te herstellen. Zinkrijke voedingsmiddelen zijn onder andere vis, mager rood vlees, volkoren granen, gevogelte, noten, zaden en schaaldieren.

Voeg gezonde vetten toe, vooral omega-3

Bepaalde vetten werken als een natuurlijke vochtinbrengende crème voor uw huid. Ze houden deze van binnenuit soepel en verbeteren de elasticiteit. Deze vetten omvatten de enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde variëteiten die worden aangetroffen in avocado’s, vette vis, noten en zaden. Deze vetten zijn slim verpakt met een gezonde dosis waardevolle vitamine E.

Besteed aandacht aan voedselbronnen van meervoudig onverzadigd vet, beter gekend als omega-3-vetzuren. Deze vetzuren zijn ontstekingsremmend en kunnen helpen bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis. Ze vormen ook de bouwstenen van een gezonde huid.

Omega-3 vind je in vette vis, zoals zalm, forel en sardines, maar ook in plantaardige bronnen zoals lijnzaad, chiazaad, walnoten en koolzaadolie.

Drink zes tot acht glazen water per dag

De huid heeft vocht nodig om flexibel te blijven. Zelfs een lichte uitdroging kan ervoor zorgen dat uw huid er droog, vermoeid en een beetje grijs uitziet. Experts raden aan dat we zes tot acht glazen water per dag drinken.

Als je op kantoor werkt, zet dan een grote fles water op je bureau om je eraan te herinneren dat je moet drinken. Kruidenthee zonder cafeïne is ook goed. Vergeet niet dat sommige groenten en fruit, zoals watermeloen, courgette en komkommer, ook bijdragen aan vocht – het extra voordeel is dat de mineralen die ze bevatten, de snelheid waarmee je jouw lichaam en huid hydrateert, verhogen.

Ga voor koolhydraten met een lage GI (glycemische index)

De glycemische index (GI) is een systeem dat op koolhydraten gebaseerde voedingsmiddelen rangschikt op hoe langzaam of snel ze in het lichaam worden afgebroken tot glucose. Probeer veel bonen, peulvruchten en andere koolhydraten met een lage GI en langzame afgifte te eten. Deze koolhydraten geven hun energie geleidelijk af aan de bloedbaan, waardoor je een constante toevoer van energie krijgt en je je verzadigd voelt en minder snel zult snoepen.

Vermijd koolhydraten met een hoge GI, zoals koekjes en suikerhoudende dranken, omdat deze leiden tot de productie van insuline, wat collageen kan beschadigen en rimpels kan versnellen.

Vermijd crash diëten

Herhaaldelijk afvallen en weer aankomen eist zijn tol van je huid, waardoor verslapping, rimpels en striae ontstaan. Crashdiëten bevatten vaak ook een tekort aan essentiële vitamines en mineralen. Gedurende lange tijd zal dit soort diëten zich op je huid reflecteren.

Roken en overmatig alcoholgebruik zijn twee andere levensstijlfactoren die een negatieve invloed hebben op je huid.

Als je een stralende huid wilt, is het oude gezegde ‘je bent wat je eet’ nog nooit zo waar geweest.

Hopelijk helpen deze tips je op weg naar een gezonde huid waarmee je optimaal kan stralen van vertrouwen!

Liefs, Marijke

Aanbevolen artikelen