+32 479 35 56 05

marijke@studio-mellow.be

Dinsdag 1 maart, het begin van een nieuwe maand en meteen komt ook de langverwachte lente eindelijk dichterbij. Kijken jullie hier ook zo hard naar uit? Het zonnetje van het afgelopen weekend heeft me zoveel deugd gedaan. Meer van dat! 🙂

De overgang van de winter naar de lente is meteen ook het uitgelezen moment om eens extra aandacht te besteden aan jezelf. Om als het ware een lenteschoonmaak te houden voor je lichaam en geest.

Zoals jullie ondertussen van mij gewend zijn, geef ik jullie hiervoor graag wat tips.

Lenteschoonmaak tip #1 - Ontdek wat jouw prikkels zijn

Welke zaken prikkelen jouw humeur en gedrag? Hoe komt het bijvoorbeeld dat je die ene dag wel gemakkelijk je 1,5 liter water opdrinkt en het die andere dag gewoonweg niet lukt? Dit kan je proberen te ontdekken via een eet- en doedagboek. Dankzij het bijhouden van zo’n dagboek, krijg je meer inzicht in je onbewuste patronen en weet je beter wat je eraan kunt veranderen. 

Noteer deze maand dagelijks het volgende:

  • Wat je eet en drinkt en het tijdstip waarop.
  • Wat je die dag deed en hoe laat.
  • Hoe je je die dag voelde. 

Op deze manier leer je jezelf en je gewoontes beter kennen. Zo heb ik bijvoorbeeld ontdekt dat het voor mezelf gemakkelijker is om voldoende water te drinken wanneer ik op tijd opsta, ontbijt en de fles water steeds dichtbij heb staan. 

Lenteschoonmaak tip #2 - Luister naar je lichaam

Vaak negeren we ons lichaam en blijven we op automatische piloot doorgaan of handelen we puur uit gewoonte of gemakzucht.

Stel jezelf deze maand regelmatig de volgende vragen:

  • Maakt dit me gelukkig? Zal dit me op lange termijn ook nog gelukkig maken?
  • Heb ik hier nood aan? Kan ik dit aan? Wil ik dit er (op dit moment) bij nemen?
  • Haal ik hier energie uit? Hoe zal ik me nadien voelen?
  • Kies ik hier zelf voor of voelt het als een verplichting? 

Beeld je eens in dat je stokoud bent en je terugkijkt op je leven. Wat zijn dan de zaken waar je absoluut tijd voor wilt uitrekken? Welke doelen wil je behaald hebben en wat heb je daarvoor over?  Welke zaken laten je hart overlopen en waar ben je trots op? 

Uiteraard zijn er verplichtingen en kan je niet enkel en alleen je “goesting” doen. Maar luister naar jezelf en bewaak de balans in je leven. 

Lenteschoonmaak tip #3 - Draag extra zorg voor je jezelf

Het is algemeen geweten dat voedzaam voedsel eten, voldoende water drinken, voldoende slapen en regelmatig sporten een positieve invloed hebben op je lichaam en geest. Probeer hier deze maand dan ook extra aandacht aan te besteden.

Geef daarnaast ook je huid wat extra liefde dankzij een intensievere verzorging. Zo kan je genieten van een deugddoende Gua Sha massage die de bloedsomloop stimuleert en lymfe draineert. Of je kan je huid reinigen, verhelderen en verzachten met ons Purifying Mud Sheet Mask dat zorgt voor een frisse, heldere teint en de huid in een mum van tijd kalmeert. Blijf ook deze maand consequent je huid twee keer per dag reinigen.

Lenteschoonmaak tip #4 - Let’s go outside

Niets zo helend voor ons lichaam en geest als buiten komen. Geniet (met de juiste UV-bescherming) van een rustgevende wandeling, ontladende fietstocht, bevrijdende yogasessie, een romantische picknick, een playdate met de kids in het lokale park… 

Natuurlijk licht voorziet ons van vitamine D, wat onze weerstand op peil houdt en ondersteunt bij onze calciumopname. Daglicht zorgt er ook voor dat je je beter kunt concentreren. Bij zonlicht maken we het gelukshormoon serotonine aan waardoor de buitenlucht een positieve invloed heeft op je stemming. Onderzoek wijst uit dat je hartslag, bloeddruk en spierspanning al binnen drie minuten dalen in een natuurrijke omgeving. Wil je je stress reduceren of wil je helemaal tot rust komen, zorg dan voor wat extra tijd in de buitenlucht!

Lenteschoonmaak tip #5 - Wees lief

Hiervoor ga ik even een stuk uit het boek “Wees lief voor jezelf” van Louise Hay hernemen:  

Goed voor je lichaam zorgen is een daad van liefde. Als je steeds meer over voeding gaat leren, zul je gaan opmerken hoe je je na het eten van bepaalde voedingsmiddelen voelt. Je gaat ontdekken welke voedingsmiddelen je de meeste kracht en energie geven, en dan blijf je dat voedsel eten. We moeten de prachtige tempel waarin we leven koesteren en respecteren. Ik geloof dat de beste manier om goed voor je lichaam te zijn is dat je eraan denkt om ervan te houden. Ga vaak voor de spiegel staan om jezelf in de ogen te kijken. Vertel jezelf hoe mooi je bent. Geef jezelf elke keer als je je spiegelbeeld ziet een positieve boodschap. Hou gewoon van jezelf. Wacht niet tot je slanker bent of gespierder, of tot je cholesterolgehalte lager is. Doe het gewoon nu. Omdat je het verdient om je altijd heerlijk te voelen.

Laat deze maand draaien rond bewustwording. Wees aandachtig om gezond te leven en lief te zijn voor jezelf! Probeer dit echt een maand bewust vol te houden en wie weet, misschien worden sommige zaken wel onbewust een goede gewoonte. 

Liefs,
Marijke

Aanbevolen artikelen